Mladeži

Mladeži (nevomelanocitni nevusi) su dobroćudne tvorevine kože i sluznica, obično prisutne na rođenju ili se pojavljuju u ranom detinjstvu i adolescenciji, ali i kasnije u životu. Oštro su ogranični, mogu biti u ravni kože, lako uzdignuti ili kupolasti, ravne ivice, homogeno svetlije ili tamnije braon ili u boji kože, veličine nekoliko milimetara do nekoliko centimetara u prečniku. Najveći broj pigmentnih nevusa su dobroćudni i nema potrebe za njihovim uklanjanjem. Međutim, postoje rizični mladeži čija je najozbiljnija komplikacija prelazak u maligni melanom i oni zahtevaju rano dijagnostikovanje i pravovremeno hirurško otklanjanje.

Rizični mladeži su atipični (displastični) mladeži koji se prepoznaju po svojoj tamnoj i neravnomernoj boji, često neravnih i nejasnih ivica, nepravilnog oblika, obično su promera preko 0,5 cm. Tu spadaju i kongenitalni (urođeni) pigmentni i pilozni mladeži koji mogu zahvatiti i veće površine. Rizični znaci su nagao i brz rast mladeža, promena oblika i boje, pojava plave, sive, crvene i bele boje na mladežu, krvarenje, pojava crvenog prstena oko samog mladeža, kao i pojava satelitskih, pratećih promena u njegovoj neposrednoj blizini (satelitski nevusi), kao i subjektivan osećaj svraba i bola.

Dermoskopija je jednostavna i bezbolna dijagnostička metoda koja služi za pregled svih mladeža. Vrši se specijanim aparatom - dermoskopom, koji lekarima omogućava znatno precizniji i dublji pregled mladeža nego što je moguće golim okom. Dermoskopski se mogu zapaziti najranije i najmanje promene mladeža, što je od presudnog značaja za rano otkrivanje malignog melanoma i drugih promena. Ukoliko je promena klinički i dermoskopski sumnjiva obavezna je hirurška intervencija kojom se ona u potpunosti uklanja, kao i patohistološka analiza odstranjene promene. Ukoliko dermatolog ustanovi da je promena dobroćudna, iz preventivnih razloga preporučuje se njeno redovno praćenje i kontrola svaka tri meseca. U zavisnosti od vrste i veličine mladeža, njegove lokalizacije, indikacija i preporuke samog lekara, za uklanjanje mladeža koristimo dve metode:

  • Hirurška ekscizija kojom se vrši eliptična ekscizija promene u celini, sa minimalnim rezom, uz prethodnu lokalnu anesteziju i naknadnim ušivanjem kože.
  • Radiotlasna ekscizija je efikasna i veoma uspešna metoda kojom se otklanjaju dobroćudni dermalni mladeži manjeg promera radiotalasima visoke izlazne snage koji pri prolasku kroz meka tkiva razvijaju toplotu koja omogućava precizno sečenje i koagulaciju, bez zagrevanja okolne kože. Metoda je komforna za pacijenta, bez bola, krvarenja, naknadnog šivenja i veoma kratko traje. Ožiljak je praktično jedva vidljiv.

Važno je da znamo da je apsolutno bezbedno uklanjati mladeže. U narodu još uvek postoji mišljenje da mladeže ne treba dirati, što je netačno. Sve sumnjive promene treba ukloniti na vreme, kada ih nema, nema ni straha da nešto loše može desiti.

Takođe je važno napomenuti i znati da je sve mladeže neophodno štititi od sunca, a naročito one u ravni kože, jer je poznato da su UV zraci najvažniji faktor koji može dobroćudni mladež transformisati u zloćudnu promenu.



Fibromi ili papilomi

Fibromi ili papilomi su mali kožni izraštaji virusnog porekla koji su obično prisutni na tanjoj koži izloženoj trenju kao što su: kapci, vrat, pazusi, ispod grudi. To su obično manji, papilomatozni izraštaji, veličine zrna pirinča, boje kože, pripojeni za kožu tanjom peteljkom. Mogu biti i veći, do veličine lešnika i tamnije boje. Kada se jednom pojave na koži brže se šire i njihov broj se povećava..

Lako, bezbolno i bez ožiljaka se skidaju radiotalasima kada nakon njihovog uklanjanja minimalna ranica pređe u krasticu, koja otpadne za par dana.



Dermoskopski pregledi svih vrsta promena na koži kao i njihovo uklanjanje radiotalasima, tečnim azotom i manjim hirurškim intervencijama.

Kondilomi ili polne bradavice rešavamo takodje veoma uspešno sa nekom od naših metoda uklanjanja.