Specijalistički pregledi dece i odraslih

Lekar specijalista dermatovenerolog bavi se prevencijom, dijagnostikom i lečenjem oboljenja koja utiču na kožu, kosu, nokte i sluzne membrane. S obzirom na to da je koža najveći organ ljudskog tela i barijera između spoljašnje sredine i unutrašnjosti tela, lako je dostupna pregledu. U dermatologiji je opisano više od 2000 kliničkih slika, oboljenja, promena i poremećaja, a neki od najčešćih su:

AKNE

Upalno oboljenje kože, najčešće lica, grudi, leđa, ramena i nadlaktica, izazvano prekomernim lučenjem loja iz lojnih žlezda. Najčešće se javljaju tokom puberteta i do dvadesete godine nestaju, mada se u nekim slučajevima zadržavaju i duže. Uzroci pojave akni nisu u potpunosti poznati, ali je je uočeno da su mogući i nasledni činioci, hormonska aktivnost, stres, bakterije u porama, upotreba anaboličkoh steroida. Nakon nestanka akni mogu ostati mali ožiljci.

ROSACEA

Stanje koje se karakteriše naletima crvenila lica, pojavom proširenih kapilara, sitnog osipa i bubuljica posebno u predelu obraza, čela, nosa i brade.

SEBOROIČNI DERMATITIS

Oboljenje zbog kog se ljudi najčešće javljaju dermatologu, a koje se karakteriše masnom, ljuspastom kožom koja svrbi, a može se javiti na koži lica i grudi.

SEBOROIČNE KETOZE

Benigni ili dobroćudni izraštaji na koži, obično braon/crne boje, prestavljaju isključivo estetski problem i smatraju se potpuno bezopasnim.

FIBROMI ILI PAPILOMI

Mali, sitni papilomatozni izraštaji virusnog porekla, veličine zrna pirinča, pripojeni za kožu tankom peteljkom. Obično su boje kože, prisutni na tanjoj koži izloženoj trenju kao su kapci, vrat, pazusi, ispod grudi.

VIRUSNE BRADAVICE

Benigne ili dobroćudne izrasline izazvane humanim papiloma virusom. Najčešće se javljaju na šakama i stopalima, ali često i na ostalim delovima kože.

HERPES SIMPLEKS

Virusna infekcija kože koja kada jednom nastane, može se ponoviti više puta u toku života. Postoje dva tipa ovog oboljenja, tip 1 se obično javlja na licu i usnama, a tip 2 je genitalni herpes koji zahvata polne organe. Virus se aktivira padom imuniteta i stresom, a ponovne infekcije (recidivi) mogu biti veoma česte.

HERPES ZOSTER

Oboljenje nastalo reaktivacijom virusa varicela-zoster, kojim se inficiramo u detinjstvu. U momentu pada imuniteta dolazi do pojave bolne ospe sa crvenilom i vodenim mehurićima, rasporedjene duž anatomske regije kože inervisane istim nervom (duž rebara, ruke, noge, lica).

GENITALNI HERPES

Oboljenje koje se prenosi seksualnim kontaktom, uzrokovan tip 2 Herpes virusa, sa čestim recidivima. Manifestuje se kao ospe sa vodenim mehurićima u genitalnoj regiji. Iako prolazi spontano za par dana, svaka virusna aktivacija može uzrokovati ponovne bolne i neprijatne simptome. Zbog načina prenosa potrebno je lečenje oba partnera.

KONDILOMI

Virusne bradavice koje se prenose seksualnim kontaktom, uzrokovane posebnim sojevima humanog papiloma virusa. Zbog načina prenosa potrebno je lečenje oba partnera.

URTIKARIJA (KOPRIVNJAČA)

Alergijski uzrokovana kožna promena (alergenima hrane, lekovima, toplotom, hladnoćom, izlganjem Suncu), a u slučaju kada je udružena sa oticanjem usana ili kapaka spada u hitne medicinske probleme gde je potrebno što pre početi terapiju.

ALOPECIJA

Opadanje, odnosno gubitak kose koji se može javiti na koži glave ili nekom drugom kosmatom mestu.

EKCEMI

Grupa upalnih stanja kože koje karakteriše upaljena, crvena i suva koža koja najčešće svrbi. Najčešći oblik ekcema je atropijski dermatitis koji obično počinje u ranom detinjstvu i poboljšava se tokom godina.

GLJIVIČNE INFEKCIJE KOŽE I NOKTIJU

VITILIGO

PSORIJAZA

AUTOIMUNE BOLESTI KOŽE

KARCINOM/RAK KOŽE (otkrivanje)


U našoj ordinaciji preglede i konsultacije vrše lekari sa dugogodišnjim iskustvom na čelu sa prim. dr Tomislavom Mladenovićem.